pengenalan cervical spondylosis

Pengenalan Cervical Spondylosis – Rawatan fisioterapi di shah alam

Pengenalan Cervical Spondylosis

Pengenalan cervical spondylosis. Istilah spondylosis digunakan untuk menunjukkan proses penuaan semulajadi yang melibatkan urutan perubahan degeneratif dalam struktur tulang belakang.

pengenalan cervical spondylosis

Pada tulang belakang di bahagian leher (“cervical”), proses degeneratif kronik ini mempengaruhi cakera intervertebral dan sendi facet dan boleh berkembang menjadi herniasi cakera, pembentukan osteofit, degenerasi tubuh vertebra, mampatan saraf tunjang, atau “cervical spondylotic myelopathy”.

Ia telah ditakrifkan sebagai osteophytosis vertebral menengah kepada penyakit cakera degeneratif disebabkan oleh pembentukan osteofitik yang berlaku dengan degenerasi segmen tulang belakang progresif.

Istilah ini sering digunakan secara sinonim dengan “cervical osteoarthritis”

Anatomi Tulang Leher

pengenalan cervical spondylosis
pengenalan cervical spondylosis

Tulang belakang di bahagian leher terdiri daripada tujuh segmen dan sangat mudah bergerak.

Ia melaksanakan 3 fungsi penting; ia membentuk sokongan struktur untuk kepala, melindungi kord tulang belakang di bahagian leher dan akar saraf keluar yang tertutup di dalamnya.

 Terdapat perbezaan penting antara kawasan tulang belang leher tinggi, pertengahan dan yang lebih rendah. Dua vertebra pertama, atlas dan paksi, adalah segmen anatomi dan fungsi yang berlainan.

Atlas itu adalah cincin berbentuk unik tanpa badan vertebra, ia bersambung dengan tengkorak pada sendi “atlanto-occipital” dan membolehkan kira-kira 50% dari pergerakan fleksi dan lanjutan leher.

Ia berputar pada proses odontoid pada paksi, yang timbul dari permukaan unggul badan yang terakhir. Sendi “atlanto-axial” bertanggungjawab untuk kira-kira 50% pergerakan putaran di leher. Tiada cakera intervertebral antara C0-C1 dan C1-C2.

Lima vertebra “cervical” selepas atlas dan paksi berbentuk seperti silinder dan mempunyai unjuran tulang (“bony projection”). Cakera intervertebral bertindak sebagai penyerap kejutan, penstabil dan membenarkan tulang belakang menjadi fleksibel.

Sisi vertebra disambungkan dengan sendi faset kecil. Ligamen yang kuat melekat pada vertebra bersebelahan untuk memberikan sokongan tambahan dan kekuatan.

Tulang belakang “cervical” boleh dibahagikan kepada tiga tiang; hadapan (“anterior”), tengah (“middle”) and belakang (“posterior”):

“Anterior”: terdiri daripada “longitudinal anterior ligament”, anulus cakera dan bahagian “anterior” vertebra korpus.

“Middle”: terdiri daripada “longitudinal posterior ligament”, bahagian belakang anulus dan vertebra korpus.

“Posterior”: Semua struktur yang diposisikan di belakang berbanding dengan “longitudinal posterior ligament”.

 

pengenalan cervical spondylosis
cervical spondylosis

Epidemiologi

Faktor atau risiko untuk mengalami “cervical spondylosis”

pengenalan cervical spondylosis

Umur – Berdasarkan hellosihat gejala sakit leher paling awal dilaporkan daripada usia 20 tahun – 50 tahun.

Jantina – Kelaziman spondylosis tulang belakang di bahagian leher adalah sama bagi kedua-dua jantina, walaupun tahap keparahannya lebih besar bagi lelaki

Pekerjaan – Trauma pekerjaan yang berulang boleh menyumbang kepada perkembangan penyakit ini. Insiden yang meningkat telah diperhatikan pada pesakit yang membawa beban berat di kepala atau bahu, penari, gimnas, dan pesakit dengan “spasmodic torticollis”

Dalam kira-kira 10% pesakit, “cervical spondylosis” adalah disebabkan oleh anomali tulang kongenital, vertebra tersekat dan lamina yang cacat yang meletakkan tekanan yang tidak wajar pada cakera intervertebral bersebelahan.

Etiologi

Ferrara menerangkan proses “cervical spondylosis” seperti berikut:

”Spondylosis” awal dikaitkan dengan perubahan degeneratif dalam cakera intervertebral di mana penyerapan cakera berlaku, sehingga menyebabkan kehilangan ketinggian cakera keseluruhan dan pengurangan keupayaan cakera untuk mengekalkan atau menanggung beban bersama paksi di sepanjang tulang belakang di bahagian leher (“cervical”). 

Apabila cakera mulai merosot dan kehilangan ketinggian, tisu lembut (“ligamentous” dan cakera) menjadi lemah, menyebabkan cakera pinggang “ventral” dan / atau “dorsal” dan ligamen di sekeliling segmen tunjang menjadi bonjol, disertai oleh pengurangan integriti struktur dan mekanik tisu lembut yang menyokong segmen serviks. 

Setelah bahagian  lajur “ventral” menjadi berkompromi, terdapat pemindahan beban aksial yang lebih besar ke sendi “uncovertebral” dan juga sepanjang lajur “dorsal”, menghasilkan beban yang lebih besar yang ditanggung oleh sendi facet. 

Apabila beban paksi diagihkan ke tahap yang lebih tinggi di sepanjang ruang belakang tulang belakang “cervical”, sendi faset dibebani dengan beban yang berlebihan menyebabkan hipertrofik faset dengan kemungkinan berlaku pembekuan jangka panjang pada longitudinal ligamen posterior. 

Apabila imbangan beban tulang belakang “cervical” diubah dan terganggu, struktur sokongan di sepanjang tulang belakang tulang belakang “cervical” yang masih berfungsi akan menyerap tekanan tambahan yang dipindahkan ke struktur sekitarnya dan tahap bersebelahan di sepanjang tulang belakang . 

Akhirnya struktur ini juga akan dimuatkan secara berlebihan, mengakibatkan terjadinya degenerasi dan penyesuaian tisu. Memuatkan terlalu banyak tisu lembut dan tulang akhirnya menyebabkan “osteophytes” untuk membentuk sebagai tindak balas kepada beban yang berlebihan untuk mengimbangi tekanan yang lebih besar ke tulang di sekitarnya dan tisu lembut

Ciri – ciri degeneratif

  • Penyakit cakera degeneratif
  • Pembentukan osteophytes
  • Degenerasi facet dan sendi “uncovertebral”
  • Osifikasi “longitudinal posterior ligament”
  • Hypertrophy dari flavum ligamentum menyebabkan mampatan “posterior” kord terutamanya kerana ia meluncur dalam lanjutan
  • Stenosis tulang belakang
  • Degenerasi “sublux” vertebra “cervical”
  • Serpihan tulang rawan annulus yang songsang memampatkan kord rahim atau akar saraf
  • Pemampatan saraf dan vaskular

Dalam sesetengah kes, degenerasi ini juga membawa kepada gentian anulus cakera intervertebral terkeluar di bahagian belakang  (“posterior”), menyebabkan mampatan akar saraf, sakit, gangguan motor seperti kelemahan otot, dan gangguan deria. 

Apabila “spondylosis” berlaku mungkin ada gangguan terhadap bekalan darah ke saraf tunjang di mana terusan vertebral berada dalam keadaan yang paling sempit.

Klik Sini Untuk Menghubungi PhysioMobile

INGIN MENGETAHUI DENGAN LEBIH LANJUT MENGENAI CERVICAL SPONDYLOSIS SILA KLIK SINI

 

Leave a Comment

Your email address will not be published.