pengurusan sciatica

Pengurusan Sciatica Dan Terapi Fizikal

Pengurusan Sciatica Dengan Menggunakan Terapi Fizikal

Pengurusan sciatica, rawatan konservatif kebanyakkan digemari. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa kontroversi di sekitarnya. Bukti tidak menunjukkan bahawa satu rawatan lebih tinggi daripada yang lain.

pengurusan sciatica

Oleh itu, kita akan membincangkan beberapa pilihan rawatan.

Bahagian terapi yang sangat penting ialah boleh memaklumkan kepada pesakit tentang “sciatica” dan memberi nasihat. Tetapi pendidikan “sciatica” belum diselidiki dalam ujian terkawal rawak. Semasa terapi, sangat penting untuk memberikan pesakit maklumat yang diperlukan, memberi nasihat kepada mereka untuk terus aktif dan memberi mereka maklumat mengenai modaliti rawatan. 

Adalah sangat penting bahawa pesakit aktif secara fizikal dalam terapi dan boleh mengambil tanggungjawab dalam proses rawatan. Ahli terapi fizikal juga perlu menjadi jurulatih untuk pesakit.

Suntikan kortikosteroid dan daya tarikan adalah dua pilihan rawatan yang mempunyai bukti yang terhad dan oleh itu tidak disyorkan untuk rawatan “sciatica”. Jika kita membandingkan “bed rest” sebagai rawatan untuk “sciatica” dengan tidak melakukan apa-apa, nampaknya tidak ada perbezaan. Dalam jangka pendek tidak ada perbezaan mengenai peningkatan keseluruhan dan kesakitan dan kecacatan.

Dalam beberapa artikel akupunktur telah terbukti mengurangkan kesakitan di bahagian belakang. Amalan ini berpusat pada falsafah untuk mencapai atau mengekalkan kesejahteraan melalui aliran tenaga terbuka melalui laluan tertentu dalam badan. Jarum rambut tipis dimasukkan ke dalam kulit berhampiran kawasan sakit. Artikel lain telah mendapati tiada pengurangan kesakitan dengan akupunktur.

Terapi urut telah terbukti berguna dengan rawatan sakit belakang. Ia menggalakkan peredaran darah, kelonggaran otot dan pembebasan endorphin.

Pengurusan Sciatica Herniasi Cakera:

pengurusan sciatica
diagnosis
Upper Back Extensions
 • “Extension exercises” atau tekan tubi sering disarankan; contohnya, “Upper Back Extension”.

Pengurusan Sciatica stenosis tulang belakang:

pengurusan sciatica
Curl Ups
 • Latihan fleksi pada bahagian bawah belakang adalah dicadangkan. Membengkokkan tulang belakang yang lebih rendah membuka terusan tunjang dan membolehkan menghilangkan iritasi atau pelepasan. Senaman regangan untuk belakang adalah fleksi ke hadapan. Untuk menguatkan otot perut pula, “Hook-lying March” dan senaman “Curl-Ups” sering digunakan.

Tiada bukti yang ditemui untuk pengurusan ini. Ahli terapi fizikal menggunakan senaman ini kerana ia telah menunjukkan keberkesanan untuk sesetengah pesakit.

Pengurusan Sciatica penyakit cakera degeneratif:

pengurusan sciatica
pengurusan sciatica

Bridging

 • Program penstabilan lumbar dinamik adalah disyorkan. Melalui program ini pesakit mencari kedudukan yang paling selesa untuk tulang belakang, pelvis dan lumbar dan cuba mengekalkan kedudukan ini semasa aktiviti. 
 • Apabila dilakukan dengan betul, latihan ini dapat meningkatkan “proprioception” tulang belakang lumbar dan mengurangkan gerakan berlebih pada segmen tulang belakang. 
 • Ini mengurangkan jumlah iritasi pada segmen ini, melegakan kesakitan dan melindungi kawasan daripada kerosakan selanjutnya. 
 • Contoh latihan ini adalah; “Hook-lying March”, “Hook-lying March Combination and Bridging”.

Pengurusan “Spondylolisthesis Sciatica”:

 • Latihan berasaskan fleksibel dan latihan penstabilan dimasukkan ke dalam program ini. Objektif program ini adalah untuk meningkatkan kestabilan tulang belakang lumbar dalam kedudukan yang tertekuk. 
 • Beberapa contoh latihan adalah: “Hooked-lying March”; “Curl-Up” dan “Pelvic Tilt”.

Pengurusan Sciatica Sindrom Piriformis:

pengurusan sciatica
pengurusan sciatica

Regangan Hamstring

 • Regangan otot piriformis, otot hamstring dan otot “extensor” pinggul boleh mengurangkan dan memperbaiki julat gerakan.

Tiada bukti yang ditemui untuk pengurusan ini. Pakar terapi fizikal menggunakan senaman ini kerana ia telah menunjukkan keberkesanan beberapa pesakit.

Pengurusan Sciatica Disfungsi Sendi “Sacroiliac”:

 • Strategi pengurusan ini terdiri daripada pelbagai latihan gerakan untuk sendi SI; ini dapat membantu memulihkan pergerakan normal dan mengurangkan iritasi saraf sciatic.
 • Tiga latihan paling penting ialah: regangan membawa satu lutut ke dada, tekan tubi dan putaran lumbar.

Rawatan kiropraktik adalah berdasarkan kepada hipotesis bahawa penyahmampatan vertebral dapat dicegah oleh prosedur fleksi-gangguan. Semasa prosedur ini, terdapat ruang “intervertebral” yang lebih besar dan kurang mampatan pada elemen vertebral: contohnya, pesakit meniarap, terdapat sedikit kelonggaran di tulang belakang akibat fleksi ke bawah, gangguan terjadi. 

Telah terbukti bahawa rawatan ini mengurangkan tekanan antara cakera (“interdiscal”).

Kajian oleh Albert et al meneliti keberkesanan rawatan konservatif yang aktif secara sistematik. Dua rawatan mengandungi maklumat dan nasihat yang sama, tetapi berbeza dalam jenis program latihan.

 • Rawatan 1 mengandungi senaman berpandu gejala. Ini terdiri daripada latihan berkaitan belakang.

          – membimbing pesakit melakukan latihan jangka hujung arah dan arahan postural (berdasarkan kaedah McKenzie untuk menilai kerosakan fizikal yang berkaitan dengan sakit)

          – Latihan penstabilan untuk “ tansverse abdominis” dan otot multifidus.

          – Latihan dinamik untuk lapisan luar dinding abdomen dan “extensors” belakang.

Tiada bukti yang boleh didapati untuk latihan ini tetapi ahli terapi fizikal menggunakan latihan ini kerana ia telah menunjukkan keberkesanan untuk beberapa pesakit.

 

 • Rawatan 2 mengandungi latihan Sham. Latihan ini tidak dikaitkan dengan belakang badan dan latihan dos rendah untuk merangsang peningkatan peredaran darah sistemik. Contoh latihan:           

         – Latihan 1: “Squeeze buttock”             

Pesakit baring dan menguncup pinggul. Penguncupan diadakan selama 5 saat. Latihan diulang sebanyak 10 kali. Pesakit hanya mengendalikan otot gluteal.   

               – Latihan 2: “Swing”             

Pesakit berdiri dengan kedua-dua belah kakinya. Bahu santai dan pesakit berayun lengan di sebelah badan. Latihan ini diulang 20 kali.

Tiada bukti yang boleh didapati untuk latihan ini tetapi ahli terapi fizikal menggunakan latihan ini kerana ia telah menunjukkan keberkesanan untuk beberapa pesakit. Pesakit mempunyai lebih banyak kepercayaan dalam latihan Sham tetapi hasil rawatan senaman yang dipandu gejala lebih baik. Ini tidak boleh digunakan sebagai prosedur piawai kerana setiap pesakit berbeza dan bertindak balas dengan berlainan untuk rawatan.

UNTUK MENGETAHUI LEBIH LAGI TENTANG SCIATICA, SILA KLIK SINI

Leave a Comment

Your email address will not be published.