stenosis tulang belakang

Stenosis Tulang Belakang Lumbar

Stenosis Tulang Belakang Lumbar : Penyempitan Tulang Belakang

Stenosis tulang belakang adalah keadaan di mana saluran tulang belakang menjadi sempit. Ia menyebabkan akar saraf dan saraf tunjang dimampatkan. Kerana tidak semua pesakit yang tulang belakangnya menjadi sempit mengalami simptom.

Istilah “stenosis tulang belakang” sebenarnya merujuk kepada simptom kesakitan dan bukan kepada penyempitan itu sendiri.

stenosis tulang belakang

Anatomi Berkaitan Klinikal

stenosis tulang belakang

‘Vertebral canalis” dibentuk oleh beberapa foramina vertebra antara satu sama lain. Kord spinalis, yang berasal dari otak, berjalan melalui saluran “vertebral canalis” dan  melindungi tulang. 

Kord spinalis dikelilingi oleh “pia mater”, “arachnoid mater”, dan “duramater”. Yang terakhir adalah yang paling utama dan bertanggungjawab untuk menjaga cecair serebrum.

Di antara dua vertebra, kord spinalis bercabang di akar tulang belakang kiri dan kanan yang mengalir melalui foramina “intervertebrale” (yang terletak di tengah-tengah “disci intervertebrales”). Saraf tunjang ini berterusan sehingga tahap lumbar L1. 

Dari situ, hujung atas saraf tetap dilekatkan pada kord dan hujungnya yang lebih rendah keluar dari ruang tulang belakang pada tahap yang sesuai. Dengan cara ini, struktur seperti “bundle” timbul dari hujung saraf tunjang ke bawah dan kemudiannya beransur-ansur merosot. 

Ini adalah “cauda equina” yang dikelilingi oleh sarung dural.

Pengenalan Stenosis

Salah satu penyebab utama kecederaan saraf tunjang nontraumatik pada orang yang lebih tua daripada 50 tahun. Kerana penuaan, kadar kejadian stenosis tulang belakang yang diperoleh (atau degeneratif) telah meningkat. 

Stenosis seperti ini adalah disebabkan oleh perubahan degeneratif (“ligamentum flavum”, “discus intervertebrales” dan sendi facet) berkaitan dengan penuaan dan berlaku pada usia 50 dan ke atas. 

Terdapat beberapa jenis stenosis. “Stenosis tulang belakang lumbar” dan “stenosis tulang belakang cervical” adalah jenis yang paling biasa dan berlaku secara berasingan atau bersama. Tulang toraks jarang terlibat. 

Data epidemiologi berdasarkan Physiopedia mencadangkan kejadian berlaku pada 1 setiap 100 000 kes untuk stenosis tulang belakang “cervical” dan 5 dari setiap 100 000 kes untuk stenosis tulang belakang lumbar. Kejadian kedua-dua jenis meningkat semasa proses penuaan.

Bagaimana Terjadinya Stenosis Tulang Belakang

Spinal stenosis boleh dibahagikan dalam bentuk kongenital, diperoleh atau campuran. Stenosis tulang belakang kongenital hadir semasa lahir dan berlaku kebanyakannya di saluran lumbar. 

Ia boleh menjadi sebahagian daripada sindrom rangka seperti sindrom Morquio, “achondroplasia” atau “Down syndrome”, tetapi ia juga boleh menjadi idiopatik. Kondisi yang terakhir dicirikan oleh kekurangan dan ketebalan pedikel, kekurangan lamina atau orientasi “sagittal” dari sendi facet. 

Pedikel dan lamina yang lebih pendek mengurangkan saiz vertebra foramen lalu menyebabkan saluran tulang belakang menjadi lebih kecil. “Onset” stenosis tulang belakang yang diperolehi pada titik lain dalam kehidupan dan berlaku lebih kerap di kedua-dua saluran “cervical” dan lumbar. 

Beberapa sebab yang mungkin diketahui: 

  • spondylosis (“Cervical spondylosis” dan “Lumbar Spondylosis”),
  • cakera terkeluar atau herniasi cakera (ini tidak kekal, bahagian herniasi cakera akan berlaku distrofi),
  • degenerasi “ligamentous” (“hypertrophy” / ossifikasi “ligamentum flavum”),
  • “spondylolisthesis” atau gabungan masalah ini.
  • Ia juga mungkin disebabkan oleh penyakit sistematik, seperti endokrinopati (penyakit “Cushing” atau “acromegaly”),
  • gangguan metabolisma kalsium (“hyporarthyroidism” dan penyakit “Paget”),
  • penyakit keradangan (“rheumathoid arthritis”
  • “ankylosing spondylitis”)
  • penyakit berjangkit. 

Bentuk bercampur adalah kombinasi keabnormalan kongenital dengan perubahan degeneratif. Ini merujuk kepada pesakit yang sudah mempunyai saluran tulang belakang yang sempit dan menjalani perubahan degeneratif.

Ingin mengetahui lebih mendalam lagi tentang Stenosis Tulang Belakang, sila klik sini

Leave a Comment

Your email address will not be published.