rawat radang sendi lutut

Rawat Radang Sendi Lutut

Rawat Radang Sendi Lutut Dengan Terapi Fizikal

Rawat radang sendi lutut dengan menggunakan terapi fizikal telah terbukti lebih berkesan digunakan sebagai pengurusan kesakitan dan juga meningkatkan fungsi fizikal (misalnya pengukuhan otot dan keadaan aerobik) pada jangka masa pendek. "Rawat radang sendi lutut Kesan-kesan berfaedah berlangsung dalam jangka masa pendek.   
  • Pembedahan dan latihan pasca pembedahan
Pembedahan hanya disyorkan apabila terapi tidak berkesan. Terdapat pelbagai jenis pembedahan radang sendi lutut.
  1. Pembedahan Arthroscopic: Tulang rawan rosak akan dikeluarkan. Ia hanya mempunyai kesan jangka pendek.
  2. Pembedahan penggantian lutut: Ia terbukti dapat mengurangkan kesakitan dan meningkatkan mobiliti. Jenis pembedahan ini mempunyai kesan jangka panjang yang bermanfaat.
Latihan fizikal selepas pembedahan sangat disyorkan. Latihan untuk meningkatkan fungsi sendi dan pengukuhan otot baru adalah yang paling berkesan.

Rawatan Konservatif

rawat radang sendi lutut Panel bukti Ottawa menunjukkan penggunaan latihan terapeutik atau senaman dengan terapi manual memberi manfaat kepada pesakit radang sendi lutut. Cliborne et al. mendapati mobilisasi pinggul mempunyai faedah jangka pendek untuk mengurangkan kesakitan lutut berserta dengan ujian fungsi termasuk “squatting”. Artikel lain oleh Currier et al. menggunakan CPR untuk pesakit yang mengalami sakit lutut untuk menunjukkan bahawa pesakit tersebut yang mempunyai radang sendi lutut, dan pesakit mana yang mungkin mendapat manfaat jangka pendek dari mobilisasi pinggul. Currier melaporkan
5 ramalan klinikal untuk kajian ini termasuk:
  1. Paraesthesia pinggul dan pangkal paha
  2. Kesakitan pangkal paha
  3. Fleksi lutut yang kurang daripada 122 darjah
  4. Putaran dalaman sendi pinggul kurang daripada 17 darjah
  5. Kesakitan dengan gangguan pinggul
Jika pesakit mempunyai 2 pembolehubah maka nisbah hud positif yang positif ialah 12.9. Deyle et al. mendapati bahawa penggerak lutut menunjukkan peningkatan secara statik dalam WOMAC dan ujian 6 minit berjalan untuk tempoh 4 minggu, 8 minggu, dan 1 tahun susulan. Untuk mengetahui tentang punca dan kesan radang sendi lutut, anda boleh baca artikelnya disini.  

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *