pengurusan medikal radang sendi lutut

Pengurusan Medikal Radang Sendi Lutut

Tujuan Pengurusan Medikal Pesakit Radang Sendi Lutut

Matlamat utama pengurusan medikal untuk pesakit radang sendi lutut dalam kebanyakan kes adalah untuk mengurangkan kesakitan dan meningkatkan fungsi fizikal. Berdasarkan physiopedia, walaupun rawatan farmakologi tidak terbukti mempunyai hasil yang sangat penting, ubat-ubatan sering disyorkan oleh doktor. pengurusan medikal radang sendi lutut Ubat yang digunakan terutamanya oleh pesakit dengan radang sendi lutut, dengan atau tanpa “co-morbidities”.
  • Acetaminophen
Ubat OTC* yang melegakan sakit dan demam. Oleh kerana keselamatan dan keberkesanannya ringan, ia merupakan salah satu ubat oral yang paling banyak digunakan. Ia juga terbukti berkesan apabila “acetaminophen” boleh digabungkan dengan ubat lain seperti ibuprofen tetapi kedua-duanya haruslah digunakan dengan dos rendah.
  • NSAIDs
Sekiranya tidak ada tindak balas positif terhadap penggunaan acetaminophen, NSAID kemudian disyorkan. NSAIDs terutamanya digunakan untuk sakit sendi. Walaupun seringkali digunakan, penggunaan ubat ini harus dihadkan kepada jangka pendek, untuk mengawal suar episodik menyakitkan dan untuk mencegah kesan sampingan yang lain, seperti serangan jantung dan strok.

Dua Jenis Ubat Inflamasi Yang Digunakan Untuk Merawat Sakit Radang Sendi Lutut

Terdapat dua bentuk ubat inflamasi: “Non-steroid”
  1. NSAID lisan
  2. NSAID Topikal
Kedua-dua bentuk dinasihatkan untuk mengandungi “inhibitor cyclooxygenase” 1 dan 2 (COX-1 dan COX-2), yang membantu dalam perlindungan “gastric mucosa”.   
  • Opioid
Apabila terdapat kekurangan reaksi terhadap NSAIDs, opioid digunakan. Kedua-dua Tramadol dan Codeine mengandungi opioid, yang merupakan ubat-ubatan yang melegakan kesakitan yang umumnya digunakan untuk rawatan radang sendi lutut yang sederhana dan parah.
  • Suntikan intra-artikular
Cecair melegakan kesakitan yang digunakan jika opioid tidak mencukupi. Ianya terus disuntik ke dalam sendi lutut yang mengalami kerandangan dalam keadaan kaki berlunjur. Asid hyaluronik dan kortikosteroid adalah contoh cecair yang disuntik. *OTC = over-the-counter

Kesan Sampingan Ubat Yang Digunakan Untuk Merawat Radang Sendi Lutut

kesan sampingan medikal Pesakit harus bijak semasa mengambil ubat. Semua ubat mempunyai kesan sampingan, oleh itu adalah sangat penting bahawa pesakit yang mempunyai isu kesihatan lain mengesahkan jika mereka mungkin menggunakan ubat tertentu. “Gastrointestinal cardiovascular” adalah kesan sampingan yang paling biasa. Sesetengah ubat tidak disyorkan untuk pesakit dengan radang sendi lutut, kerana manfaat tidak terbukti atau mungkin akan terdapat tindak balas negatif.
  • Glukosamin sulfat dan chondroitin sulfat
Glukosamin adalah ubat yang banyak digunakan. Kerana kekurangan manfaat mereka, mereka tidak disyorkan
  • Capsaicin topikal
Krim capsaicin topikal mengandungi ekstrak cabai yang mengaktifkan sensasi terbakar. [22] Walaupun banyak kajian tidak mengesyorkan krim tersebut, laporan lain ada mengatakan ianya berkesan. Baca tentang sakit radang sendi lutut dan kesannya di sini.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *