neck pain

‘TEXT NECK’ PUNCA SAKIT LEHER??

” Tengah dok WhatsApp kawan-kawan, terasa sakitnya leher ni, rasa macam mencucuk-cucuk, lenguh teramat, memang tak selesa sangat.
Kenapa lah agaknya dengan leher ni. Lama sangat dah sakit.” – Cik N.

AWAS !! ANDA MUNGKIN MENGALAMI MASALAH “TEXT NECK”!!


‘Text neck’ ialah suatu kondisi yang menunjukkan tentang sakit leher dan kecederaan pada struktur leher yang berlaku akibat daripada menunduk terlalu lama dan kerap ketika menggunakan telefon bimbit, tablet atau alat-alat mudah alih yang lain.


Dan kini ia menjadi antara masalah yang semakin kerap berlaku. Postur badan dengan leher dalam keadaan menunduk bukan sahaja berlaku ketika kita menggunakan telefon bimbit sahaja, namun ia juga berlaku ketika kita membaca.


Penggunaan telefon bimbit menjadi punca utama adalah kerana masyarakat sering menggunakan telefon bimbit lebih lama daripada membaca. Masalah ini adalah amat berbahaya kerana ia melibatkan generasi muda yang sedang membesar yang mungkin boleh menyebabkan kerosakan kekal pada tulang leher dan boleh menyebabkan sakit leher yang berpanjangan sepanjang hidup.


ANDA KERAP MENGALAMI SAKIT LEHER KETIKA MENGGUNAKAN TELEFON BIMBIT? JOM KENALI SIMPTOM-SIMPTOM ‘TEXT NECK’!!

 

‘Text neck’ kebiasaannya akan menyebabkan sakit dan rasa tidak selesa di bahagian leher. Selain itu, ia juga boleh membawa kepada masalah-masalah berikut:
.
1) Sakit di bahagian atas belakang, rasa seperti lenguh dan mencucuk-cucuk.

2) Otot leher dan atas belakang yang mengeras/ ‘spasm’.

3) Sakit dan tegang otot bahu.

4) Jika ada saraf cervical yang terhimpit, ia boleh menyebabkan simptom sakit atau kebas ke tangan dan jari.

Masalah-masalah ini boleh dielakkan dengan mengamalkan postur badan yang betul semasa menggunakan telefon bimbit.

ANDA MENGALAMI SIMPTOM-SIMPTOM DI ATAS? DAPATKAN RAWATAN SEGERA!!

PHYSIOMOBILEMY BOLEH MEMBANTU ANDA!

 

RAWATAN KAMI TERDIRI DARIPADA:

1) Pemeriksaan secara menyeluruh untuk mengenalpasti struktur yang bermasalah

2) Rawatan menggunakan manual technique physiotherapy yang dapat membantu mengurangkan ‘muscle spasm’ dan menghilangkan kesakitan.

3) Postural education: kami akan ajar dan latih anda untuk amalkan psotur badan yang betul.

4) Senaman: kami akan ajarkan senaman yang bersesuaian dengan keadaan anda untuk anda lakukan di rumah.

5) Konsultasi: sesi konsultasi untuk memberi pengetahuan kepada anda tentang masalah anda.

Ingin tahu lebih lanjut tentang rawatan sakit leher di PhysioMobileMY?? Klik di sini.

JANGAN DITANGGUNG SAKIT TU TERLALU LAMA, TAKUT NANTI MAKIN TERUK JADINYA. DAPATKAN RAWATAN SEGERA!!
.
HUBUNGI CUSTOMER CARELINE KAMI UNTUK TEMPAHAN SLOT!
.
018-9889642
018-9889642
018-9889642
.
.
® PhysioMobileMY | Your no.1 rehab partner ®

Related Post

Muskuloskeletal

Punca Sakit Tumit Kaki (Jangan Biar Melarat)

Sakit tumit kaki selalunya akan terjadi kepada individu yang aktif bersukan dan golongan yang berumur 40 tahun ke atas. Namun, ada faktor lain yang akan menyebabkan anda sakit tumit kaki.

Kecederaan Sukan

Apakah Yang Menyebabkan Berlakunya Slip Disc?

Slip disc selalunya berlaku secara tiba-tiba. Ada yang mengatakan bunyi ‘pop’ di tulang belakang. Malah, ada yang mengatakan bahawa masalah slip disc boleh menyebabkan lumpuh. Bagi anda yang tertanya-tanya tentang

rawatan kanak-kanak
Umum

Rawatan Kanak-Kanak Yang Lewat Perkembangan

Pernahkah anda lihat kanak-kanak yang merangkak masih belum dapat berjalan? Mungkin dia perlu dapatkan rawatan kanak-kanak dengan segera. Setiap kanak-kanak diciptakan berbeza. Tetapi anda tertanya-tanya, mengapa terlalu lama masa diambil

Anda perlukan info lebih lanjut
mengenai rawatan fisioterapi?

Scroll to Top