spondylolisthesis

SPONDYLOLISTHESIS

SPONDYLOLISTHESIS

Definisi

Spondylolisthesis adalah keadaan di mana salah satu tulang belakang (vertebra) terdorong ke bahagian hadapan. Ianya kerap kali dikesan berlaku di kawasan ‘lumbosacral’.

Dalam sesetengah kes, spondylolisthesis juga menyebabkan saraf tunjang menjadi terhimpit dan seterusnya mendatangkan kesan seperti sakit belakang dan kebas atau lemah pada satu atau kedua-dua belah kaki.

Terdapat juga kes yang mengaitkan spondylolisthesis dengan kegagalan mengawal pundi kencing namun kes ini jarang sekali berlaku.

Spondylolisthesis juga kadang kala tidak menunjukkan sebarang simptom ataupun simptom hanya dirasai pesakit selepas beberapa tahun.

Pesakit lazimnya akan mengadu mengalami kesakitan di bahagian belakang atau punggung. Otot di bahagian kaki juga akan terasa ketat atau lemah.

Penyebab

Tulang belakang bercantum bersama dengan beberapa sendi kecil yang membolehkan tulang belakang bergerak. Spondyliothesis terjadi apabila sendi-sendi yang menyokong tulang belakang tersebut bermasalah dan tidak berfungsi dengan baik. Masalah sendi di bahagian tulang belakang boleh jadi berpunca daripada:

  • Masalah sendi sejak lahir (congenital)

  • Sendi tercedera akibat kemalangan atau trauma

  • Keretakan pada tulang belakang (stress fracture)

  • Kerosakan pada sendi akibat jangkitan penyakit atau arthritis.

Ingin dapatkan rawatan fisioterapi dengan PhysioMobileMY? Hubungi customer careline kami untuk tempah slot kami sekarang: Hubungi kami

Spondylolisthesis menyerang golongan kanak-kanak dan remaja terutamanya mereka yang terlibat dengan sukan.

Sesetengah sukan seperti gymnastik dan angkat berat boleh menyebabkan penggunaan berlebihan tuang belakang yang mendorong kepada stress fracture atau keretakan akibat tekanan berlebihan pada tulang. Hal ini secara tidak langsung akan membawa kepada berlakunya spondylolisthesis.

Orang dewasa juga boleh mengalami Spondylolisthesis hasil daripada stress fracture. Terdapat juga orang dewasa yang mengalami Spondylolisthesis akibat sendi tulang belakang yang terkoyak.

Related Post

Muskuloskeletal

Punca Sakit Tumit Kaki (Jangan Biar Melarat)

Sakit tumit kaki selalunya akan terjadi kepada individu yang aktif bersukan dan golongan yang berumur 40 tahun ke atas. Namun, ada faktor lain yang akan menyebabkan anda sakit tumit kaki.

Kecederaan Sukan

Apakah Yang Menyebabkan Berlakunya Slip Disc?

Slip disc selalunya berlaku secara tiba-tiba. Ada yang mengatakan bunyi ‘pop’ di tulang belakang. Malah, ada yang mengatakan bahawa masalah slip disc boleh menyebabkan lumpuh. Bagi anda yang tertanya-tanya tentang

rawatan kanak-kanak
Umum

Rawatan Kanak-Kanak Yang Lewat Perkembangan

Pernahkah anda lihat kanak-kanak yang merangkak masih belum dapat berjalan? Mungkin dia perlu dapatkan rawatan kanak-kanak dengan segera. Setiap kanak-kanak diciptakan berbeza. Tetapi anda tertanya-tanya, mengapa terlalu lama masa diambil

Anda perlukan info lebih lanjut
mengenai rawatan fisioterapi?

Scroll to Top